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Statutory Document No. 2010/0832 

c 
Online Gambling Regulation Act 2001 

ONLINE GAMBLING (PARTICIPANTS’ MONEY) 

REGULATIONS 20101 

Laid before Tynwald: 14 December 2010 

Coming into Operation: 20 December 2010 

The Treasury makes these Regulations under section 21(1A) of the Online Gambling 

Regulation Act 20011. 

1 Title 

The title of these Regulations is the Online Gambling (Participants’ Money) 

Regulations 2010. 

2 Commencement 

(1) These Regulations come into operation on 20 December 2010. 

(2) These Regulations apply to participants’ money held by an operator on 

the coming into operation of these Regulations as well as to participants’ 

money received by an operator after that time. 

3 Interpretation 

(1) In these Regulations — 

“approved player protection mechanism”, in respect of an operator, means 

security provided or deposits and reserves maintained in accordance with 

conditions of the operator’s license imposed under section 6(2) of the 

Online Gambling Regulation Act 2001; 

“client account”, in respect of an operator, means an account held by the operator 

at a recognised bank where the account — 

(a) includes the words "client account" in its title; 

(b) is specially created to hold — 

(i) participants’ money; or 
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(ii) if applicable, amounts held in accordance with 

regulations 5(2) and 5(3); and 

(c) is segregated from any account holding money that is not 

participants’ money or an amount held in accordance with 

regulation 5(2) and 5(3); 

“Commission” means the Isle of Man Gambling Supervision Commission; 

“operator” means a person by whom online gambling is conducted; 

“operator’s system”, in respect of an operator, means a record of any type that 

can be used to determine the amount of money a participant has access to 

in order to gamble with the operator; 

“overseas deposit-taking institution” means an institution that — 

(a) carries on the regulated activity of deposit-taking (within the 

meaning of the Financial Services Act 2008) outside the Island; and 

(b) is regulated for that purpose by a regulatory authority (within the 

meaning of the Financial Services Act 2008) established outside the 

Island; and 

(c) is specified in a list published by the Treasury; 

“participant” means a person (other than an operator) who takes part in online 

gambling; 

“participants’ money” has the meaning given by regulation 3A;2 

“payment service provider” means a person who, in accordance with 

arrangements made with an operator, provides services for accepting 

electronic payments from or making electronic payments to participants; 

and 

“recognised bank” means — 

(a) an institution licensed under section 7 of the Financial Supervision 

Act 2008 to carry on deposit taking (as defined for the purposes of 

that Act); or 

(b) an overseas deposit-taking institution.3 

(2) For the purpose of these Regulations an operator is in default where — 

(a) a liquidator, receiver, administrator or trustee in bankruptcy has 

been appointed in respect of it; 

(b) any equivalent procedure has occurred in respect of it in a country 

or territory outside the Island and the United Kingdom; or 

(c) the Commission has directed that it shall be treated as in default for 

the purpose of these Regulations. 
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3A Meaning of “participants’ money” 

(1) In these Regulations “participants’ money” means subject to 

paragraphs (2) and (3), money which an operator, — 

(a) holds or receives from a participant; or 

(b) owes to a participant; 

for the purposes of, or in the course of, online gambling. 

(2) Participants’ money includes, subject to paragraph (3), deposits, winnings, 

sums transferred to the participant’s account with the operator, gratuities 

and bonuses redeemed by the participant. 

(3) Despite paragraphs (1) and (2) money received by the operator from the 

participant is not participants’ money if, — 

(a) the money has been placed by the operator with a third party of a 

kind approved for that purpose by the Commission, in order to 

permit the participant to gamble with that third party; 

(b) the money is still with the third party or has been lost in gambling 

with the third party; 

(c) the placing of the money mentioned in subparagraph (a) took place 

with the knowledge and consent of the participant; and 

(d) the operator can demonstrate that, at the time of the placing of the 

money as mentioned in subparagraph (a), the operator informed 

the participant that the money would thereafter be unprotected.4 

4 Duty to hold participants’ money separately 

(1) An operator must pay all participants’ money received by it into a client 

account. 

(2) Participants’ money must be held on trust for the participant entitled to it. 

(3) Paragraph (1) does not apply to participants’ money to the extent to which 

any liability of the operator to pay that money to participants is covered 

by security provided or deposits and reserves maintained in accordance 

with conditions of the operator’s licence imposed under section 6(2) of the 

Online Gambling Regulation Act 2001. 

(4) Participants’ money held in a client account that conforms to these 

regulations is deemed to satisfy the licence conditions imposed by 

section 6(2) of the Online Gambling Regulation Act 2001 in respect of the 

provision of security, deposits and reserves. 

(5) Paragraphs (1) and (2) do not apply where the operator pays participants’ 

money to, or by the written direction of, the participant entitled to it. 
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5 Additional amounts to be held in client account 

(1) This regulation applies where a participant makes an electronic payment 

to or receives payment from an operator through a payment service 

provider. 

(2) If there is a shortfall between the total amount of money available from an 

operator’s approved player protection mechanisms and the total value of 

participant’s money as recorded on the operator’s system then the 

operator must hold additional funds in the client account equal to the 

difference - so that, if required, all participants’ money may be paid to 

participants from that operator’s approved player protection mechanisms 

alone. 

(3) It shall be acceptable for the purposes of reducing the volume of money 

transactions to and from a client account for an operator to maintain a 

surplus of money, or allow to accrue bank interest in a client account equal 

in value or percentage to that agreed with the Commission. 

(4) Money held in a client account in respect of paragraphs (2) and (3) shall be 

considered participants’ money and its use for purposes other than 

safeguarding participants’ money must be approved by the Commission. 

(5) Surplus money in a client account held as described in paragraphs (2) and 

(3) may be drawn from the client account by the operator provided this 

action does not bring the total value of the funds in the operator’s 

approved player protection mechanisms below the total value of 

participants money as recorded on the operator’s system. 

6 Trusts of participants’ money 

Participants’ money held by an operator is held on trust — 

(a) on the terms and for the purposes set out in these Regulations and, 

subject to that, pari passu for the respective participants from whom 

it is received and for whom it is held; 

(b) subject to sub-paragraph (a), pari passu in meeting any shortfall in 

valid claims by participants to participants’ money (disregarding 

regulation 7 for this purpose); and 

(c) after all valid claims under paragraphs (a) and (b) have been met, 

for the operator itself. 

7 Pooling 

(1) For the purpose of regulation 6(a), in determining the entitlement of 

participants to participants’ money, all participants’ money, even if held 

in more than one client account in any number of banks, shall be treated 

as pooled. 
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(2) Where, at the time that an operator is first in default, a cheque or other 

payable order has been paid into a client account but has not been cleared, 

the amount of the cheque or other payable order shall, when it is cleared, 

be pooled in accordance with this regulation. 

8 No withdrawal in case of default 

(1) Where an operator is in default, no money may be withdrawn from any 

client account of the operator without the consent of the Commission; 

(2) Paragraph (1) does not apply to any step taken by the operator in good 

faith which it reasonably believes will preserve or enhance the fund of 

participants’ money available despite the default. 

(3) The Commission may advise a recognised bank that an operator is in 

default as described in regulation 3(2). This notification may originate 

from the Commission or from the operator acting upon the Commission’s 

instructions notifying the bank of its default status. 

(4) It shall be a defence for a recognised bank that facilities a breach of 

regulation 8(1) (and thereby an offence against section 21(1B) of the Online 

Gambling Regulation Act 2001) that the Commission has not advised the 

bank that the operator is in default. 

9 Displacement of general law 

The duties of an operator under these Regulations in relation to participants’ 

money shall take the place of the corresponding duties which would be owed by 

it as a trustee under the general law, but without limiting the remedies available 

to participants. 

MADE  26 NOVEMBER 2010 
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ENDNOTES 

Table of Endnote References 

1 The format of this legislation has been changed as provided for under section 75 of, 

and paragraph 2 of Schedule 1 to, the Legislation Act 2015. The changes have been 

approved by the Attorney General after consultation with the Clerk of Tynwald as 

required by section 76 of the Legislation Act 2015. 
2 Definition “participants’ money” substituted by SD2016/0341. 
3 Para (1) substituted by SD2014/0226. 
4 Reg 3A inserted by SD2014/0226. 
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